کاشت بادمجان
کاشت بادمجان به خاطر نیاز به نور فراوان و دوره گرمای طولانی به خوبی با آب وهوای ایران سازگار است و پرورش بادمجان میتواند عملکرد بهتر و با هزینه کمتر در مقایسه با بسیاری از کشورهای جهان داشته باشد و به همین دلیل ایران همیشه از تولیدکنندگان اصلی بادمجان در جهان است.
با وجود تنوع بسیار زیاد گیاهان زراعی تنها تعداد محدودی از آنها در هر منطقه مورد کشت و کار قرار میگیرند.
بادمجان
بادمجان با نام علمی Solanum melongena گیاهی پهنبرگ از خانواده سیبزمینی و دارای دوره رشد یکساله است.
قدمت آن به قرن پنجم میلادی بازمیگردد و خواستگاه آن هند است، در قرون وسطی توسط اعراب به اروپا برده شد و از آنجا به آمریکا راه یافت. چین، هند، ایران و مصر، کشورهای پیشرو در زمینه کاشت و تولید بادمجان در سراسر جهان هستند.
خصوصیات بادمجان
به خاطر حساسیت بادمجان به سرما کاشت آن بیشتر در نواحی گرمسیری صورت میگیرد البته در نواحی معتدل نیز میتوان به کاشت این گیاه اقدام نمود، ولی باید توجه داشت که دمای کمتر از ۱۶ درجه باعث آسیب به گیاه میشود.
ارتفاع بادمجان بین ۰.۵ تا ۱.۵ متر متغیر است. ریشههای سطحی و قوی دارد. برگهایی بزرگ و بیضوی به طول ۱۸-۱۰ سانتیمتر دارد. گلهای آن شبیه گل سیبزمینی و بنفش رنگ است، به صورت انفرادی و یا مجتمع دیده می شود که در صورت مجتمع بودن فقط گل تحتانی تولید میوه میکند.
میوه آن کشیده و باریک و یا گرد و به رنگهای بنفش، سیاه، زرد و سفید دیده میشود.
انواع بادمجان
بادمجان دارای انواع مختلف زینتی و بالغ بر هفت رقم خوراکی است که سه نوع آن در ایران متداول است و در سطح وسیع کاشت میشود.
بادمجان قلمی
این رقم از قدیم در ایران کاشت میشود و دارای میوههای دراز و باریک است که حدود ۲.۵ سانتیمتر عرض و ۳۰ تا ۳۵ سانتیمتر طول دارند.
بادمجان معمولی آمریکایی
این رقم در مقایسه با بادمجان قلمی دارای قطر بیشتری است و طول آن تقریباً دو برابر عرض میوه است.
بادمجان درشت آمریکایی
این رقم پاکوتاه است و عرض میوه آن زیاد و حدود دو برابر طول میوه است.
نکاتی که در زمان کاشت بادمجان باید به آنها توجه کنیم
خاک مناسب برای کاشت بادمجان
خاک یکی از مهمترین عوامل در ایجاد عملکرد مطلوب در بادمجان است زیرا این گیاه به مواد غذایی فراوان و رطوبت دائم نیازمند است که برای رسیدن به چنین شرایطی باید خاک کاملاً حاصلخیز باشد و همچنین باید دارای مواد آلی و شن و رس کافی باشد تا هم آب به راحتی در آن نفوذ کند و هم بتواند رطوبت را در خود حفظ کند و به آسانی در اختیار گیاه قراردهد.
بهترین خاک برای پرورش بادمجان خاک شنی لومی است که pH آن نیز از ۵٫۸ تا ۶٫۵ و همچنین عمیق و دارای زهکشی خوب باشد.
آمادهسازی بستر مناسب و کوددهی برای کاشت بادمجان
کاشت بادمجان به مواد غذایی زیادی نیاز دارد پیش از هر کاری باید به فکر تقویت زمین بود.با استفاده از کودهای دامی (کاملاً پوسیده) به میزان ۳۰ تا ۴۰ تن در هکتار میتوان مقداری از نیاز گیاه را برآورده کرد و درصورتی که خاک از نظر مواد غذایی ضعیف باشد لازم است از مقدار بیشتری کود دامی(۴۰ تا۵۰ تن در هکتار) و به همراه آن ۳۲۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم سوپر فسفات ۱۶ درصد استفاده نمود، البته درصورتی که کود دامی کاملاً پوسیده نباشد نباید به مقدار زیاد از آن استفاده کرد زیرا باعث سوزاندن گیاه میشود.
در صورت عدم دسترسی به کود دامی مناسب میتوان از کودهای شیمیایی به میزان ۵۰ تا ۷۵ کیلوگرم کود ازته و ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم کود فسفره و همچنین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم کود پتاس در هر هکتار از زمین استفاده نمود. همچنین در دوران رشد ۲ تا ۳ بار کود ازته به صورت سرک توصیه میشود که میتوان آن را ۳ تا ۴ هفته بعد از کاشت شروع نمود.
کودمعدنی یا مینرال آکامکس یک ترکیب معدنی بی نظیر و طبیعی است که دارای عناصر پرمصرف و کم مصرف مورد نیاز انواع گیاهان، 100درصد دوست دار محیط زیست، مناسب برای تمام گیاهان و برای تمام فصول، که زمان مصرف برای هر کدام از گیاهان باغی و زراعی متفاوت می باشد.