معرفی بادمجان:
بادمجان با نام علمی Solanu melongena گیاهی پهن برگ از خانواده Solanaceae
و دارای دوره رشد یکساله است. به خاطر حساسیت آن به سرما
کشت آن بیشتر در نواحی گرمسیری صورت میگیرد
البته در نواحی معتدل نیز میتوان به کشت این گیاه اقدام نمود
اما باید توجه داشت که دمای کمتر از 16 درجه باعث آسیب به گیاه میشود.
انواع بادمجان:
بادمجان دارای انواع مختلف زینتی و بیش از هفت رقم خوراکی است
که سه نوع آن در ایران متداول است و در سطح وسیع کشت میشود.
بادمجان قلمی، بادمجان معمولی آمریکایی و بادمجان درشت آمریکایی.
پرورش بادمجان:
زمان کاشت آن اواخر اسفند و اوایل فروردین در خزانه است.
مقدار بذر لازم حدودا دو گرم برای هر متر مربع خزانه است
و جوانهزنی آن 20 تا 25 روز است و وقتی ارتفاع آن به حدود 15 سانتی متر رسید
میتوان آن را به زمین اصلی انتقال داد.
خاک سبک (لومی-شنی) با زهکش مناسب نور کامل و آبیاری متوسط نیاز دارد.
اگر شرایط مطلوب باشد میتواند میزان 25 تا 35 تن در هکتار محصول بدهد.
نیازهای کودی بادمجان:
کوددهی در زمان آماده سازی بستر:
بادمجان به عناصر غذایی زیادی نیاز دارد و بهتر است با کوددهی و تقویت زمین، آن را برای انتقال نشا آماده کرد.
میتوان با استفاده از کودهای دامی پوسیده به میزان حدود 30 تا 40 تن در هکتار مقداری از نیاز گیاه را برآورده کرد.در صورتی که خاک از نظر مواد غذایی ضعیف باشد لازم است از مقدار بیشتری کود دامی استفاده کرد. در صورت عدم دسترسی به کود دامی مناسب میتوان از کودهای کامل NPK نیز استفاده نمود.
پیشنهاد ویژه استفاده از کود آکامکس:
کود آکامکس با داشتن تمام عناصر ماکرو،مکرو و نیز پودر ماهی میتواند خاک را به طور کامل از نظر مواد غذایی تأمین کند و همچنین گوگرد بالای این کود بر پ هاش خاک تأثیر گذاشته و شوری خاک و عوارض ناشی از آن را کاهش میدهد.
نشان داده شده در صورتی که کود دامی مورد استفاده کاملا پوسیده نباشد باعث سوزاندن مقدار زیاد گیاهان میشود. بنابراین توصیه میشود در صورت استفاده از کود دامی، آن را با کود آکامکس مخلوط کنید (به ازای هر ده تن کود حیوانی 200 تا 300 کیلو کود آکامکس) زیرا کود آکامکس علاوه بر اینکه بر پ هاش و شوری خاک تاثیر گذاشته، با فعال کردن میکروارگانسیم های خاک باعث پوسیده شده کودهای دامی میشود و کارایی جذب عناصر را چندین برابر میکند.
کوددهی به نشا بادمجان و نگه داری از آن پس از کاشت در زمین اصلی:
بعد از انتقال نشا به زمین باید از کودهایی استفاده شود که برای رشد و توسعه ریشه ها مناسب باشد تا گیاه علاوه بر تامین عناصر مورد نیاز خود بتواند توانایی تحمل شرایط نامساعد محیطی را نیز داشته باشد. نشان داده شده استفاده از کودها فسفر بالا در این زمان بسیار مناسب بوده و با افزایش توانایی گسترش ریشه توسط گیاه توانایی جذب مواد مغذی را نیز افزایش میدهد. در این زمان کود سه بیست اکامکس با دارا بودن مقدار بالای نیتروژن، فسفر و پتاسیم توصیه میگردد.
کوددهی در زمان میوهدهی بادمجان:
زمانی که شکوفه ها به میوه تبدیل میشوند استفاده از سولفات پتاسیم و نیترات کلسیم توصیه میشود زیرا این عناصر بیشترین تأثیر را بر روی درشتی، رنگ گیری، طعم و ماندگاری میوه دارند.
کوددهی بادمجان برای بهبود رنگ و طعم محصول:
نشان داده شده استفاده از پتاسیم در این مرحله (میوه دهی) برای گیاه بسیار سودمند است و باعث درشتی میوهها، بهبود رنگ و طعم آنها شده و از طرفی کمبود آن باعث ریزش میوهها میشود. استفاده از کودهای پتاس بالا همچون سولفات پتاسیم(سولوپتاس) در چند چین برداشت میوه به مقدار کم برای بهبود رنگ و طعم محصول توصیه میشود.